sâmbătă, 4 aprilie 2015

Scara

Dragi iubitori ai lemnului... Continuam astazi cu ultimul episod intitulat "scara" Constructia acestei scari a fost o adevarata aventura pentru mine, a fost un proiect mare, cel mai mare proiect de tamplarie facut de mine pana acum, un proiect care a reusit sa ma scoata din limita mea de confort si sa ma duca spun eu: la un nivel urmator. Evident acest joc al lemnului nu are un ultim nivel,nu e ca la jocurile pe calculator in care omori ultimul balaur, salvezi printesa si iesi invingator, aici este o continua descoperire, o calatorie spre tine insuti.. Imi pare rau ca nu sunt mai talentat la scris, as fi reusit poate sa va descriu momentele de bucurie infinita sau de frustrare infinita in care am spart geamurile la usa atelierului cand am vazut ca am gresit o dimensiune; dar toate aceste momente insumate duc la un rezultat minunat, duc la o bucurie greu de redat in cateva cuvinte.
Nu stiu daca mai are mare sens sa descriu caracteristicile scarii, sa vede clar ca este o scara destul de ciudata dar credeti-ma ca este o scara cat se poate de comoda fiind o scara care a respectat standardele de inaltime si adancime ale treptelor.
In ciuda aparentelor scara este destul de solida si suficienta ca si dimensiuni avand in vedere ca ea deserveste o mansarda si nu etaj intreg.
Am tratat scara cu doua straturi de ulei pentru lemn si apoi doua straturi de lac mat. Rezultatul este multumitor, am reusit sa scot in evidenta culoarea rosiatica si frumoasa a lemnului de larice si tot odata am reusit sa inchid fibra lemnului deoarece scara este un obiect destul de supus uzurii. Actiunea efectiva de slefuire a fost...superba chiar daca am folosit mult si rindeaua de mana a ramas mult de lucru si pentru slefuitor. In consecinta ma gandesc serios la un aspirator industrial :)
In partea de jos treptele si contratreptele sunt prinse intre ele cu imbinarea uluc si lamba dubla, folosind pentru aceasta din urma placaj de 6 mm. Partea frumoa este ca scara nu scaraie deloc ea fiind practic un bloc unitar. Inchid articolul "scara" cu speranta ca va placut acest proiect usor ciudat si cu mai marea speranta ca va facut sa intrati in atelierele voastre mai mari sau mai mici si sa construiti obiecte frumoase.