vineri, 27 mai 2011

fierastraul si cutia

Una din pasiunile mele declarate este plimbarea in targurile de vechituri, uneori vin acasa cu desaga plina alteori vin doar cu o buza umflata si eventual putin amuzat de ce... se mai gaseste pe acolo. In una dintre sambete nu am venit acasa cu buza umflata, ci cu o lama de fierastrau, pe care am platit 5 lei si care avea niste caracteristici interesante, cum ar fi faptul ca era noua, avea un unghi de atac de 90 de grade si dinti nu fusesera niciodata ascutiti si ceaprazuiti (adica indoiti sau reglati). odata adusa acasa am curatat-o de micile pete de rugina si am conservat-o pentru momentele cand voi avea chef sa ii construiesc o rama.
Iata ca in una din zile a venit momentul sa ma apuc de rama cu pricina, am folosit lemn de frasin pentru componentele verticale iar pentru elementul de legatura am folosit lemn de tei in principal pentru greutatea lui redusa (e important ca fieratraul sa fie relativ usor).



Dupa ce am taiat elementele din frasin cu un alt fierastrau cu rama :)am trasat forma dorita cu ajutorul unui sablon din carton, sablon pe care l-am facut singur gandindu-ma cam cum asi vrea sa fie fierastraul.



Am modelat lemnul cu un fierastrau, o armata de raspeluri si o rindea fluture, acum a urmat etapa urmatoare adica taierea si saparea imbinarilor.



Am incercat sa lucrez cat mai exact posibil deoarece la aceste imbinari nu se foloseste clei si riscam ca fierastraul meu sa se torsioneze daca imbinarile erau facute mediocru. Acum rama era gata, imi mai trebuiau doar manerele strunjite dar si pe acelea le-am rezolvat cu ajutorul unui mester strungar foarte dragut(dar asta este o alta poveste).



Odata rama fierastraului terminata trebuia acum sa ma ocup de lama lui, aducerea ei intr-o stare de taiere a fost o placere absoluta, rareori ai ocazia sa iti faci un fierastrau asa cum vrei tu. Am facut fierastraul sa taie in lungul fibrei cu un ceapraz cat se poate de mic ca fierastraul meu sa taie drept si ingust nu sa mearga in toate directiile



Pentru tensionarea fierastraului am folosit o tija filetata de 6 cu o piulita fluturas, o metoda mai comoda.



Ca sa imi testez noul fierastrau am facut o cutie imbinata in cozi de randunica.
Ma declar multumit de rezultat :)

Succese!!!

luni, 9 mai 2011

fierastraele cu rama



cand intri intr-un atelier gasesti o gramada de fierastrae: circulare, cu banda, cu coada, coada de vulpe si lista poate continua asa aproape le nesfarsit. Internetul iti ofera si el o gramada de sfaturi mai mult sau mai putin utile despre ce fierastrae ar trebui sa iti cumperi, si astfel in loc sa fi mai lamurit cu ce fierastrae iti trebuie defapt, nebuloasa se aplifica si mai mult.
Eu astazi mi-am propus sa vorbesc despre fierastraele cu rama si sper eu, sa aduc putina lumina in aceasta feliuta a tamplariei.
Dupa cum probabil unii dintre voi stiti, aceste unelte sunt specifice Europei: Germaniei, Frantei, Belgiei...englezii folosind fierastrae cu maner, mult mai populare astazi pe internet, lasand fieratraele noastre cu rama intr-un con de umbra zic eu nemeritat.
De ce tocmai fierastraele cu rama?
Ca orice lucru de pe lumea asta si aceste fierastrae au avantaje si dezavantaje, am sa incerc sa aduc cateva argumente in favoarea lor lasandu-va pe voi sa decideti care unelte va sunt mai potrivite.
Cu care fierastrau sa incepem?
Aici e simplu. Cu cel mai grosier, adica cu cel de taiat pe lung si aprox 5ppi.



in fotografie am incercat sa exemplific corect pozitia de taiere cu acest fierastrau.(faceti abstract de model:)) avantajele acestei poziti, care pare ciudata la inceput sunt ca intotdeauna esti cu ochii deasupra lamei (nu in lateralul ei ca la cele englezesti)si astfel nu te fura ochiul si urmaresti mult mai bine linia de taiere. Un alta avantaj al acestei poziti ar fi forta de apasare pe fierastrau, adica romaneste spus, poti sa il impingi mai bine si tai mai repede cu el.
Ce faci defapt cu acest fierastrau?
Cu acest fierastrau poti sa tivesti scandura, sa o aduci la latimea de care ai nevoie, si chiar sa tai cepuri cand faci imbinari mai mari.

Urmatorul fierastrau de care vreau sa vorbesc este fierastrau de taiat in cotra fibrei.

este un fierastrau extrem de util el ma ajuta sa imi aduc piesele de lemn la lungimea de care am nevoie, taind atat fin cat si repede.aprox 9ppi

Un alt fierastrau interesant este cel de taiat rotund are o lama mai ingusta, aprox 10mm si o alta caracteristica a acestuia este un ceapraz mai pronuntat (adica setarea dintilor) pentru a permite intoarcerea lui si realizarea de taieri curbe.
dintii lui sunt ascutiti pt a taia in contra fibrei si sunt cu pasul cel mai mic. aprox10ppi>



Ultimul fierastrau pe care vreau sa il aduc in atentia voastra este fierastraul de taiat imbinari. Este un fierastrau cu lama ingusta si aproximativ 10ppi iar dentitia este ascutita pentru taieri in lungul fibrei.
Aici probabil o sa imi spuneti: bine ba da poti sa tai imbinari cu animalu ala de fierastrau cu o rama cat casa? cand exista fierastrae finute gen LN?
Raspunsul meu e DA! si chiar cu multe avantaje:
In primul rand lungimea lamei: eu de exemplu am obiceiul sa pun componentele carcasei de dulap sau ce o fi el si sa tai cozile de randunica odata in ambele fete (ma refer la partea barbateasca a imbinarii)si astfel nu mai am o scandura de 2cm ca am una de 4cm si un fierastrau de 25 cm e cam scurt si te cam chinui cu el, apoi cand vine vremea sa tai imbinarile cu cep pentru o usa de dulap e aceeasi poveste, pare o imbinare super finuta si asa si e dar cepul e lat de aprox 5cm, e ca si cum ai taia o grinda de 5 cm. Pentru cepuri eu nici nu ma gandesc sa folosesc alt fierastrau decat cel cu rama.
concluzii:
Eu am descoperit aceste fierastrae si le gasesc absolut superbe. Evident ca au si dezavantaje dar eu am gasit mai multe puncte tari ale acestora, si ele imi fac viata mai frumoasa in modestul meu atelier. Sper ca informatiile din acest articol sa le gasiti utile.

Succese!!!