marți, 29 martie 2011

lovely weekend


intotdeauna este o placere sa mai ajung in weekenduri pe acasa, imi revad vechii prieteni, parintii, si respir aerul rece de care imi e asa de dor uneori.
de fiecare data vin incarcat cu tot felul, dar de data asta am venit cu o incarcatura cu totul si cu totul speciala. este vorba de niste scanduri din lemn de nuc, scanduri care sunt cu atat mai speciale pentru mine deoarece sunt taiate dintr-un nuc in care ma jucam cand eram mic.
este un sentiment special sa lucrezi intr-un lemn care tea insotit in copilarie si sper sa ma insoteasca si in continuare sub forma de mobila.

joi, 24 martie 2011

opritoare de banc. rotunde sau patrate?


Opritoarele de banc (bench dogs pentru cei care viziteaza saiturile englezesti) sunt de doua feluri: rotunde si patrate, pana aici e foarte bine, sa fie sanatoase! dar ce te faci atunci cand trebuie sa iei o decizie pentru bancul tau de lucru? oare care din aceste doua forme sa aleg? care este mai potrivita?
Cu ceva timp in urma am citit un articol asemanator pe unul dintre cele mai cunoscute bloguri de profil si balanta era foarte mult inclinata in favoarea opritoarelor rontunde si asta datorita in principal faptului ca aceste opritoare permit folosirea mult mai facila a diferitelor accesorii pentru banc. este si acesta un punct de vedere,mai sunt si alte avantaje? eu zic ca da:
1.usurinta constructiei. iti faci pur si simplu blatul de banc si apoi cu o bormasina competenta dai gaurile de care ai nevoie.
2.pentru bancurile de lucru cu doua sau mai multe siruri de gauri se pot prinde piese rotunde sau neregulate fara a le deteriora marginile (cazuri destul de sporadice zic eu).

pentru ca am adus cateva argumente in favoarea opritoarelor rotunde cred ca este timpul sa spun cate ceva si despre cele patrate
avantajul principal al acestora sunt gaurile lor. ce vreau sa spun cu asta e ca aceste gauri pentru opritoarele patrate nu sunt date la 90 de grade ci la 88 sau chiar la 85 de grade si acest fapt face ca piesa noastra de lemn sa se impaneze extrem de bine intre opritoare, aceasta impanare poate fi ajutata cu o lovitura de mai, si zic eu este necesara atunci cand rindeluim scanduri deformate de la uscare.
prinderea pieselor foarte inalte. este o adevarata problema daca ai opritoare rotunde in schimb cele patrate fac fata cu brio acestei incercari, eu am strans cu foarte mult succes inclusiv carcase de mobila gata incleiate.

concluzii:
Eu nu incerc sa influentez pe nimeni in nici o directie cu acest articol vreau doar sa aduc niste informatii si sa ridic niste intrebari acelora ce vor sa isi construiasca un banc de lucru nou.
ideea mea este insa urmatoarea: daca vrei un banc de lucru mare, serios, pe care sa lucrezi tot felul eu recomand orpitoarele patrate si doua trei gauri pentru cleme rapide in puncte cheie.
succese!

miercuri, 16 martie 2011

rindeaua pentru uluce

cu ceva timp in urma am cumparat din targul de vechituri o rindea pentru uluce, marca joh weiss&sohn. am fost extrem de incantat de achizitia mea de atunci, dar pe parcurs ce o foloseam am descoperit o uzura care nu o facea inutilizabila dar o facea destul de enervanta deoarece nu o puteam regla pentru fineturi.
astfel m-am hotarat sa o repar pentru a-mi face viata mai usoara
ff
in fotografie se observa cum distantatorul nu mai are unghi drept datorita uzurii si nici dimensiunea necesara reglarii dorite.

cu o rindea de finete am corectat unghiul dar am micsorat dimensiune distantatorului si mai tare, si acest lucru trebuia corectat prin adaugarea unei noi sipci de lemn.


am folosit un trasator reglabil (in limbaj popular zgarici) pt a stabili grosimea si latimea piesei de lemn care urma sa o atasez acestui distantator



cu un fierastrau cu rama si o rindea cioplitor am adus piesa la dimensiunile dorite


am aplicat cleiul si am strans piesele in menghina bancului de lucru.


dupa cateva mici retusuri rindeau e ca noua. sunt foarte multumit de rezultat, am obtinut ceea ce mi-am propus.
succese!